În luna octombrie a avut loc prima întâlnire a rețelei de experți Think Tank Integritate, în cadrul proiectului NIAct - Actualizarea legislaţiei în domeniul integrităţii şi oferirea de sprijin autorităţilor şi deponenţilor în tranziţia către declararea digitală a averilor şi intereselor.

Mai exact marți, 05 octombrie 2022, peste 20 de persoane au participat la ediția de lansare a rețelei de experți - Think Tank Integritate. Evenimentul a fost organizat în sistem hibrid, astfel că invitații care nu au putut ajunge la sediul Transparency International Romania au avut acces la eveniment prin intermediul platformei Zoom.

Pe parcursul întâlnirii, participanții au aflat informații despre obiectivele, activitățile și rezultatele propuse pentru a fi îndeplinite pe parcursul derulării proiectului NIAct. Una dintre activitățile din cadrul proiectului se referă în mod special la organizarea unei rețele de experți specializaţi în problematica integrităţii din România. Rolul acestora va fi acela de a identifica noile fenomene sociale care induc percepţia lipsei de integritate și care ar putea fi legiferate la un moment ulterior finalizării proiectului NIAct.

Din cadrul rețelei fac parte reprezentanţi ai unor instituţii publice relevante în elaborarea de politici publice în domeniul integrităţii, precum și experţi cooptaţi din alte zone de expertiză care sunt relevante pentru acest proces, însemnând: reprezentanţi ai structurilor asociative membre în Consiliului Național de Integritate (CNI); reprezentanţi ai mediului academic/ universitar; reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai camerelor de comerț; reprezentanţi ai organizațiilor neguvernamentale relevante în domeniul integrităţii.

Proiectul NIAct este implementat de Agenția Națională de Integritate în parteneriat cu Ministerul Justiției și Asociația Română pentru Transparență I Transparency International Romania.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020