O nouă reuniune a rețelei de experți - Think Tank Integritate

 

În luna februarie a avut loc o nouă reuniune a membrilor rețelei de experți Think Tank Integritate. Principalul subiect dezbătut în cadrul evenimentului a fost cel legat de rezultatele analizei sectoriale elaborate în cadrul activității 3 din proiectul NIAct. Documentul a fost structurat cu accent pe trei domeniile vulnerabile la incidente de integritate: educație, sănătate și cel administrativ cu focus pe funcționarii publici.

Analiza a avut în vedere aprofundarea, prin raportare la date statistice, legislație relevantă, cazuistica ANI și jurisprudența instanțelor naționale, a vulnerabilităților reglementării în cele trei domenii amintite mai sus. Ca modalitate de lucru, pentru fiecare dintre cele domenii, s-a urmărit parcurgerea a patru etape, aferente următoarelor capitole: aspecte introductive; analiza cadrului legal; jurisprudență; concluzii.

Pe baza informațiilor prezentate de experții din proiectul NIAct, participanții au discutat despre exemple din practică, propuneri de remediere și îmbunătățire a provocărilor întâlnite în practică.

Printre cei prezenți s-au numărat reprezentanți ai unor instituții relevante pentru tematica abordată, precum: Ministerul Justiției, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, Curtea de Apel București Secția a VIII-a, Parchetul de pe Lângă Înlta Curte de Casație și Justiție, Secretariatul General al Guvernului, Universitatea din București.

Evenimentul a fost organizat în sistem hibrid, astfel că invitații care nu au putut ajunge la sediul Transparency International Romania au avut acces prin intermediul platformei Zoom.

Reuniunea Think Tank Integritate din 16 februarie 2023 este a treia de acest tip și face parte din seria de evenimente derulate prin proiectul NIAct - Actualizarea legislaţiei în domeniul integrităţii şi oferirea de sprijin autorităţilor şi deponenţilor în tranziţia către declararea digitală a averilor şi intereselor.

Din cadrul rețelei de experți fac parte reprezentanţi ai unor instituţii publice relevante în elaborarea de politici publice în domeniul integrităţii, precum și experţi cooptaţi din alte zone de expertiză care sunt relevante pentru acest proces, însemnând: reprezentanţi ai structurilor asociative membre în Consiliului Național de Integritate (CNI); reprezentanţi ai mediului academic/ universitar; reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai camerelor de comerț; reprezentanţi ai organizațiilor neguvernamentale relevante în domeniul integrităţii.

Proiectul NIAct este implementat de Agenția Națională de Integritate în parteneriat cu Ministerul Justiției și Asociația Română pentru Transparență I Transparency International Romania.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020.